Blogger Templates

Friday, 27 September 2013

Haid dua Kali sebulan adakah normal?

Hai guys. Lama tak update blog. Banyak benda nak gtau, tulis sikit lepas tue save berbulan2.. Banyak entry save ikat kain kuning dibiarkan begitu sahaja. Hehehe.

Entry nie aku rasa paling penting nak share sebab aku nak tahu pengalaman, keadaan, langkah ape yang korang ambil untuk atasi atau biarkan ianya begitu sahaja. 

Hmmm, camne nak start tah. Okeh camni, pada 10.09.2013 aku datang bulan. Agak terkejut sebab kalo kira awal 8 hari dari bulan lepas. Period datang normal sebab jelas dan nyata ciri2 darah tersebut. Selesai period pada 14.09.2013. Yakin dah habis dan kering darah aku mandi wajib laaa.

Rabu lepas 25.09.2013.. Rahim punya le berdenyut semacam, pinggang nie bukan main sakit rasa nak patah, hilang selera makan aku.. Lepas tue ade red spotting pada pantyliner. Of course darah laaa.. Dia punya sakit mengalahkan period pada awal bulan tue. Aku ingatkan spotting jek. Sekali darah tue dah macam air terjun. Jadi aku simpul aku dah period dua kali sebulan. Ciri2 darah tue warna merah, cair dan tidak berketul. Berlarutan sampai la sekarang 28.09.2013.

Takde pulak aku ambil ape2 pil nak suruh haid datang ke. Pil perancang atau sebagainya. Benda nie buat aku takut. Even nak pergi hospital buat check up rasa seram sejuk nie.

P/s: for your information, nie bulan ke dua aku datang period 2kali selepas bulan lepas. Bulan lepas pergi klinik dan check up. Doktor cakap, could be my ovulation. Then bagi ubat berhenti haid. Tapi aku xmakan pon takut bagi effect dekat badan.

Persoalan aku skang;

1. Normal ke bagi perempuan datang haid 2 kali sebulan?
2. Kalau tak normal apekah penyebabnya?
2. Period 10.09.2013 lepas dikira period ke? Yang 25.09.2013 pon kira period jugak la kan?

Korang boleh share dengan aku ye. Thanks. :)

3 comments:

Anonymous said...

Saya pun baru saja alami masalah ni.. tp, kuantiti yg sgt sikit utk bulan ni..kemarin, jumpa doktor, dia ckp, normal.. if jangka masa last period dulu dgn yg sekarang adalah dlm 2 minggu/14 hari.. tp, kalau boleh, dptkan nasihat g dr doktor2 yg lain..

hairun neesaq said...

aslmkum.. dah jumpe doctor ke blum? nk tau gak ape jd? sbb kita pun alami masalah yg same,, ummm..

zee foziah said...

Sy skang tgh alami masalah yg sama...jumaat ni nk try gi pantai...hopefully x de pe2..